Wat zijn hormonen

Wat zijn hormonen?

Het woord hormoon betekent “in beweging zetten” in het Grieks. En dat is precies wat ze doen! Hormonen regelen ontelbare processen in je lichaam. Het zijn krachtige stoffen die in je hele lichaam processen in gang zetten doordat zij communiceren met je cellen en organen. Hormonen zijn dus super belangrijk want ze beïnvloeden je vruchtbaarheid, je stemming, je slaap, je groei en ontwikkeling, je biologische klok, je spijsvertering en stofwisseling, je bloeddruk, de opslag van vet en dus je gewicht, je water- en zouthuishouding, je sociale gedrag, je zin in bewegen en je immuunsysteem. Veel hè?

Welke hormonen zijn er?

Er zijn meer dan honderd hormonen in je lichaam. De ene heeft een belangrijkere rol dan de andere. We kunnen ze classificeren in de volgende groepjes:

  • voortplantingshormonen (oestrogeen, progesteron, testosteron, FSH, LH)
  • stresshormonen (cortisol, adrenaline) 
  • slaaphormonen (melatonine) 
  • spijsverteringshormonen (insuline, leptine) 
  • schildklierhormonen (thyroxine)
  • groeihormonen (somatropine)
  • neurotransmitters (serotonine, dopamine, acetylcholine, GABA)
  • weefselhormonen (prostaglandines) 

Een aantal belangrijke hormonen 

Cortisol 

Cortisol is het stresshormoon welke vrijkomt vanuit de bijnieren als je mentale of fysieke stress ervaart. Het voorziet je lichaam van extra energie, het verbetert je reactievermogen, verhoogt je pijngrens en werkt ontstekingsremmend. Ervaart je lichaam te lang stress en blijven de cortisolwaarden hoog? Dan kan jouw lichaam minder energie besteden aan andere belangrijke processen (zoals je voortplantingshormonen) en kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Denk aan maag-/darmklachten, verminderde weerstand, slaapproblemen, depressie, overspannenheid, vruchtbaarheidsproblemen en andere hormoongerelateerde klachten. Hier lees je meer over de gevolgen van stress

Oestrogeen 

Oestrogeen is het vrouwelijke geslachtshormoon en wordt geproduceerd in je eierstokken. Het heeft een belangrijke rol bij je menstruatiecyclus en zwangerschap. Daarnaast reguleert het ook je bloeddruk en cholesterol. Oestrogeen is laag tijdens de menstruatie, stijgt tijdens de folliculaire fase, piekt tijdens de ovulatie en daalt weer langzaam in de luteale fase richting je menstruatie. Oestrogeen heeft ook invloed op je stemming, daarom voel je je tijdens de ovulatie vaak het beste en aan het eind van de luteale fase vaak het minst goed. 

Insuline 

Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier en regelt de bloedsuikerspiegel. Maak je te weinig insuline aan of is je lichaam er ongevoelig voor (insuline resistentie)? Dan blijft er glucose achter in je bloed waardoor je bloedsuikerspiegel hoog blijft en er bijvoorbeeld diabetes type 2 kan ontstaan. Een stabiele bloedsuikerspiegel is daarom het beste voor je lichaam, er hoeft weinig insuline gemaakt te worden en je lichaam kan zijn energie goed verdelen over alle processen.

Thyroxine 

Thyroxine wordt geproduceerd in de schildklier en stimuleert de stofwisseling door organen aan te sporen om meer energie te verbruiken. Werkt je schildklier te traag? Dan heb je te weinig thyroxine in je bloed waardoor organen minder energie verbruiken, wat vaak leidt tot gewichtstoename. Werkt je schildklier te snel? Dan gebeurt het omgekeerde.

Evenwicht

Dit zijn slechts vier van de honderden hormonen, maar ze geven je alvast een indruk van de complexiteit van dit systeem. Jouw hormonen werken allemaal samen en wanneer zij goed in balans zijn, lopen de processen als een geoliede machine. Maar wanneer er eentje uit balans raakt, bijvoorbeeld door langdurige stress of een ongezonde leefstijl, kan een ander hormoon gaan overcompenseren waardoor een grotere disbalans ontstaat. Op de lange termijn kan dit leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals problemen met je cyclus of vruchtbaarheid, maar ook diabetes, darmproblemen, hoofdpijn en andere hormonale klachten

Hormoonbalans is dus van alle hormonen afhankelijk. Wij helpen je graag om in balans te komen en te blijven. 

 

Bronnen

gezondheidsplein.nl

dehormoonfactor.nl