unwinden: ontspannen de nacht in

Unwinden: hoe zien jouw avonden er uit?

Heb jij weleens stilgestaan bij hoe jouw avonden eruit zien? Misschien heb je moeite met in slaap komen, word je niet uitgerust wakker of neem je het gejaagde gevoel van de dag mee naar bed… Het ‘unwinden’ na een drukke dag, het actief opzoeken van ontspanning, is misschien niet iets wat je dagelijks doet. Vroeger leefden we met de zon en de seizoenen mee. We stonden op wanneer de zon opkwam en gingen naar bed wanneer de zon onderging. Nu zijn onze avonden gevuld met sociale activiteiten, netflix of social media. Soms is daar niets mis mee, maar regelmatig stil staan bij hoe je avonden eruit zien en kijken hoe je vaker kan unwinden kan wonderen doen! In deze blog delen we een aantal praktische tips zodat jij ontspannen de nacht in kan!

Ontspannen de nacht in

Het is belangrijk om je lichaam te laten weten dat de avond een moment is om te rusten en klaar te maken voor de nacht. Geef je lichaam ook de ruimte om haar natuurlijke proces te starten, zo maak je ‘s avonds het slaaphormoon melatonine aan en zakt je cortisol level (stresshormoon). Met deze tips ga jij ontspannen de nacht in! 

  • Schermen uit: deze is super irritant maar werkt wel. Je hebt het waarschijnlijk al vaker gelezen en gehoord maar de schermen van o.a. je laptop en je mobiel hebben ‘blauw’ licht wat de aanmaak van melatonine remt. Het lijkt misschien ontspannen, lekker door TikTok of Insta scrollen, maar je remt hierdoor dus de aanmaak van je slaaphormoon. Kort je scroll tijd in en doe in plaats daarvan iets wat de aanmaak van melatonine en de rust bevordert zoals:
  • Lichamelijke ontspanning: denk daarbij aan stretchen/yoga, neem een warm bad of een warme douche, ga liggen op je spijkermat of oefen met je Gua Sha en geef jezelf een gezichtsmassage! Knuffelen en intiem zijn doen ook wonderen voor je slaap ;).
  • Mentale ontspanning: pak er een mooi/goed boek bij na het scrollen (let op, wel lezen met gedimd/rood licht ivm de melatonine aanmaak), luister naar (rustgevende) muziek, doe een ademhalingsoefening of meditatie en eindig met het stil staan bij 3 dingen in je dag waar je dankbaar voor bent om je dag positief af te sluiten.

 

Een uitgebreid avondritueel is niet nodig, dat is moeilijk vol te houden! Je kan ook best lekker scrollen op je telefoon ‘s avonds, maar probeer een paar dingen voor jezelf te vinden die je laten ontspannen en doe deze regelmatig voor het slapen gaan. We beloven je dat dit echt bijdraagt aan een algeheel beter gevoel, een betere slaap én dus een betere hormoonbalans 💜💪🏼.