Je lymfe ondersteunen

Je lymfe ondersteunen? Met deze 4 tips kan je direct aan de slag

Wist je dat jouw lymfestelsel alle afvalstoffen uit elke cel naar je bloedbaan voert, waar je lever en je nieren deze uitfilteren? Je lymfestelsel absorbeert ook vetten, vetoplosbare vitaminen uit je spijsverteringskanaal en levert deze af aan je lichaamscellen. Tenslotte houdt het je vochtgehalte op peil, bestrijdt het infecties en maakt het witte bloedcellen aan die ziekten bestrijden. Het lymfestelsel is dus een super belangrijk onderdeel van je immuunsysteem en stofwisseling! Het is dus erg belangrijk om je lymfe te ondersteunen.

Welke klachten kunnen ontstaan?

Je kunt je lymfe zien als een grote rivier en je gezondheid hangt af van hoe goed het stroomt en hoe schoon het water is. Wanneer het lymfevocht niet goed kan stromen kan je verschillende klachten krijgen. Denk daarbij aan:

  • Slechte adem en acne rondom je mond
  • Opgeblazen gevoel in je onderbuik
  • Constipatie 
  • Pijnlijke of gezwollen borsten voor of tijdens je menstruatie
  • Ochtendstijfheid of een zwaar gevoel
  • Hoofdpijn of migraine
  • Nekpijn
  • Opgezwollen gezicht
  • Jeuk 

Jouw lymfe zelf ondersteunen!

Het is belangrijk om te weten dat jouw lymfestelsel geen ‘pomp’ heeft, je moet dus bewegen om de lymfevloeistof in de beweging te krijgen. Het is dus verstandig om op te letten dat je je lymfe dagelijks ondersteunen! Met deze vier tips kan je gelijk aan de slag. 

 

1: Droog borstelen

Droog borstelen is een methode om de huid te masseren met een speciale borstel van natuurlijke haren. Voordat je begint met het droog borstelen, is het goed om eerst wat lichte massage te doen op je oksels en liezen. Dit doe je bijvoorbeeld door een aantal keer te tikken/kloppen. Dit helpt om de lymfeklieren zachtjes wakker te maken en ze klaar te maken om het lymfevocht te ontvangen. Begin vervolgens onderaan je lichaam met borstelen en maak cirkelende bewegingen naar boven toe. Druk zachtjes, je huid kan wat verkleuren maar het mag geen pijn doen. Je kunt je hele lichaam borstelen! 

 

2: Gua Sha

Gua Sha

Mijn favoriet: Gua Sha! Sinds kort doe ik ook mee aan de Gua Sha hype van TikTok. Met een Gua Sha geef je je gezicht een massage en help je je lymfestroom om afvalstoffen af te voeren in je gezicht en hals. Ook stimuleert Gua Sha je doorbloeding en de aanmaak van collageen. Het is belangrijk om hierbij eerst je lymfestelsel wakker te tikken/kloppen. Wanneer je je gezicht behandelt voer je af langs je oren naar je hals. Tik met lichte druk een keer of tien net boven je sleutelbeen. Ik gebruik de Gua Sha van Moonie by Mila. Op haar Instagram deelt ze veel handige video’s!

 

3: Hydrateren

Weet je nog die rivier? Een rivier kan niet stromen zonder water! Drink dus voldoende water. Het liefst gefilterd water, met meer mineralen en minder troep of water met een klein beetje keltisch zeezout (sole). Zo zorg je ervoor dat je lichaam het water wat je drinkt ook goed kan absorberen. Ik gebruik het waterfilter van Waterdrop.

 

4: Let op je ademhaling

Ademhalen doen we altijd, vaak zonder dat we het doorhebben. Goed diep inademen via je neus naar je buik zorgt voor een ‘pompfunctie’ voor je lymfestelsel. Vaker focussen op je buikademhaling geeft je lymfestelsel een boost! 

 

Dit waren onze tips. Veel succes en zorg goed voor jezelf!