Niet lekker in je vel zitten en goed zorgen voor jezelf: een uitdaging

Misschien komt het je bekend voor je: je zit goed in je vel en alles loopt wel aardig op rolletjes: je maakt gezonde keuzes qua voeding, beweegt voldoende, plant leuke dingen voor jezelf, verzorgd jezelf en het bingewatchen doe je alleen op een luie zondag. Maar, wanneer je om welke reden dan ook weer wat minder goed in je vel zit, verval je in slechte(re) gewoontes.

Waarom is het toch zo dat wanneer we minder goed in ons vel zitten, we als eerste het zorgen voor onszelf overboord gooien? Je wéét wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen, zo weet je waar je door ontspant, wat je energie geeft en welke voeding goed is voor jou. Toch kan je je er niet (meer) toe zetten om gezonde keuzes te maken. Zo lastig om die toch wel negatieve spiraal te doorbreken!

Als ik merk dat het minder goed met mij gaat, doe ik ook minder goede dingen voor mezelf. Zodra ik dat weer meer in zie, probeer ik stap voor stap mijn gezonde gewoontes weer op te pakken.

Mijn drie tips wanneer je niet lekker in je vel zit: 

  • Begin klein

Waar je voorheen misschien wel iedere dag een uur ging wandelen, kom je nu sommige dagen de deur niet meer uit. Jezelf voorhouden of met jezelf afspreken om vanaf nu weer iedere dag te wandelen als voorheen lijkt niet te werken.. Tenminste dat is vaak zo bij mij. Dat komt (heb ik gemerkt) omdat het doel, iedere dag een uur wandelen, helemaal niet meer past bij de versie die ik op dit moment ben. Wanneer ik het klein maak voor mezelf, bijvoorbeeld een kwartiertje- twintig minuten is al voldoende voor de komende dagen, voelt het iets meer doable en kan ik mijzelf dus wel motiveren om naar buiten te gaan. Dit werkt met alles, in plaats van bijvoorbeeld de 80/20 regel qua voeding, doe ik 50/50 en bouw ik langzaam weer op. Je vindt de beste versie van jezelf echt weer! 

  • Self care lijstje

Wat ik fijn vind om te doen is een lijstje op schrijven met allemaal fijne dingen die ik voor mezelf kan doen. Denk aan: inplannen van (voet)massage, dansen, zingen, afspreken met vriendinnen, iets nieuws leren wat je al langere tijd wilde, een haar/oog/gezichtsmasker maken en aanbrengen, meer ontspannen, weer vaker bloemetjes kopen voor in huis, noem maar op. Schrijf alles op waar jij blij van wordt en pak het lijstje erbij als je weer eens wilt gaan hangen op de bank! Heb je een beetje inspiratie nodig? Lees onze blog over gratis gezondheidstips.

  • Stok achter de deur

Het delen van je doelen voor die week met je omgeving, je beste vriendin, moeder, partner en hen vragen om je ‘accountable’ te houden werkt ook altijd! Want door het hardop uit te spreken wordt de belofte aan jezelf ook echter en je hebt misschien extra motivatie omdat je iemand niet teleur wilt stellen of jezelf niet wil laten kennen 😜.

 

We got this

Het is vaak lastig om ergens te beginnen, wanneer je merkt dat je weer een beetje verzaakt in het goed zorgen voor jezelf. Een tijdje wat minder goed voor jezelf zorgen, door wel vaker te netflixen en een pizza te bestellen is prima! Je hoeft niet altijd on point te zijn (hello balance ;). Maar zodra je merkt dat je er net iets te lang in blijft hangen, helpen deze drie tips je hopelijk weer in de goede richting. You got this, we got this!