Hoe werken je hormonen

Hoe werken je hormonen

Jouw hormonen werken de hele dag met elkaar samen. Dit proces is enorm complex en lastig om uit te leggen. We nemen je daarom mee aan de hand van een metafoor die weergeeft waarom hormoonbalans zo belangrijk is. Wil je weten wat hormonen precies zijn? Lees dan eerst de blog Wat zijn hormonen?

Het Hormonen Orkest

Rineke Dijkinga legt in haar boek Alles draait om je hormonen uit hoe je hormonen samenwerken aan de hand een metafoor het “hormonen orkest”. Omdat dit zo’n simpel en duidelijk beeld geeft van de complexe samenwerking tussen hormonen, gebruiken wij dit metafoor ook. 

Het hormoonsysteem wordt aangestuurd door de dirigent (de hypofyse) welke wordt aangestuurd door de directeur (de hypothalamus). De dirigent en de directeur sturen de orkestleden (hormonen) aan zodat ze op het juiste moment actief of inactief zijn. Elk orkestlid (hormoon) weet wat haar te doen staat. Zij kent het hele muziekstuk en weet wanneer ze een toontje harder of zachter moet spelen of wanneer ze zich stil moet houden (net als bijv. de hormonen in je dag-nacht ritme). Wanneer een orkestlid telkens probeert de andere instrumenten te overstemmen of niet op het goede moment inzet, dan loopt de uitvoering van het muziekstuk totaal niet soepel. Exact hetzelfde geldt voor het hormoonstelsel: als een hormoon (bijv. cortisol) teveel aanwezig is en de rest daarmee overstemt, moet er telkens worden bijgestuurd vanuit de hypofyse en hypothalamus. Er mag niet teveel, maar ook niet te weinig van de hormonen zijn, de productie van hormonen moet stoppen als er voldoende hormonen zijn en hormonen mogen alleen op hun eigen tijdstip actief zijn.

Om alle processen in je lichaam soepel te laten draaien, is het dus belangrijk dat je hormonen in balans zijn. Want als jouw hormoon orkest het muziekstuk niet goed weet uit te voeren, heeft dit invloed op je vruchtbaarheid, slaap, stemming, spijsvertering, bloeddruk en energie.

Het natuurlijke ritme van je hormonen

Het liefst verloopt het muziekstuk zo soepel mogelijk met zo weinig interferentie van de dirigent en directeur. Je hormonen functioneren namelijk in een bepaald ritme. Dit kan bijvoorbeeld een 28-dagen ritme zijn (zoals je menstruatiecyclus) of een 24-uurs ritme zoals je dag-nacht ritme. Bij jouw dag-nacht ritme is cortisol bijvoorbeeld overdag actief, en melatonine juist ‘s nachts. Als dit andersom zou zijn, zou je ‘s nachts niet kunnen slapen en overdag niet kunnen functioneren. Het is dus belangrijk dat deze goed werken. 

Hormoonverstoorders

Er zijn veel factoren die het ritme van je hormonen kunnen verstoren, maar stress is de belangrijkste boosdoener. Jouw lichaam geeft prioriteit aan het stresssysteem, en daarom zorgt een teveel aan stresshormonen voor de ontregeling van andere processen, bijvoorbeeld jouw voortplantingshormonen (waardoor er problemen met vruchtbaarheid kunnen ontstaan) en jouw schildklierhormonen (waardoor je je moe voelt en je huid, haar en nagels achteruit gaan). 

Op onze website en instagram delen we een hoop tips en tricks over hoe jouw hormonen in balans kunnen komen. Wil je liever meer begeleiding? Koop dan ons praktische eBook die jou begeleidt in de eerste stappen met een gezonde leefstijl en hormoonbalans. 

 

Bronnen: 

De Cyclus Strategie

Alles draait om je hormonen