De belangrijkste hormoonverstoorder, stress

De belangrijkste hormoonverstoorder: stress!

Jouw lichaam is biologisch gezien zo gemaakt dat het primair wil overleven. Je stresssysteem, die ervoor zorgt dat je kunt reageren op gevaarlijke situaties, krijgt dus altijd een voorkeursbehandeling qua energieverdeling in je lichaam. De verbruikte energie kan dan niet meer gebruikt worden voor andere belangrijke processen, zoals je spijsvertering en je voortplanting. Als je vaak gehaast of gestresst bent, gaat de energie in je lichaam zo vaak naar je stresssysteem en de productie van stresshormonen, in plaats van naar je spijsvertering en je voortplanting, dat deze systemen ontregeld kunnen raken en je hormoonhuishouding uit balans raakt. Maar hoe ga je om met de hormoonverstoorder stress?

 

Wat valt er allemaal onder de hormoonverstoorder stress?

Stress bestaat in verschillende vormen. Het kan kortdurend of langdurig zijn, op je werk of privé, denk aan een (te) volle agenda of een lange to-do lijst. Maar bijvoorbeeld ook chronische ontstekingen, virussen, een tekort aan voedingsstoffen, crashdiëten, slecht slapen, te veel cafeïne of alcohol, te intensief trainen, te gehaast eten of een schommelende bloedsuikerspiegels. Deze geven jouw lichaam ook een stressreactie. Bij te gehaast eten kan je op de korte termijn al te maken krijgen met bijvoorbeeld buikpijn, maagzuur of snel na het eten naar de wc moeten. 

 

Ervaar je een periode van stress, dan kun je het volgende doen:

  • Het klinkt als een open deur, maar probeer de dingen die je stress te geven te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld om hulp vragen of bepaalde dingen uit handen geven. 
  • Zorg dat je voldoende ontspant om de balans terug te vinden. Bijvoorbeeld door iets rustgevends te doen (15 minuten is al effectief) zoals lezen, mediteren, yoga, wandelen of een saunabezoek. Ik lig zelf graag op m’n spijkermat
  • Probeer 2x per week in de buitenlucht te bewegen. Skeeleren, wandelen, fietsen, bootcamp, hardlopen, noem maar op. 
  • Door stress raken grote hoeveelheden mineralen verbruikt, lichaam wordt zuur in plaats van basisch en dat is niet goed voor je. Zorg dus dat je voldoende mineralen binnen krijgt, vooral magnesium is belangrijk.
  • Het is slim om meer eiwitten te eten. Je bent in stressvolle periodes misschien geneigd om eerder koolhydraten te eten in plaats van eiwitten, maar hierdoor kunnen je stemming, slaap, immuunsysteem en hormonen juist nog sterker ontregeld raken. Een eiwitpoeder is een handige tool om meer eiwitten binnen te krijgen.
  • Zorg dat je voldoende water drinkt, daarmee voer je afvalstoffen goed af. Meer praktische tips om te ontspannen vind je hier

Hormonaal in balans komen? Begin bij stressmanagement!

Weet je niet waar je moet beginnen en zie je door de bomen het bos niet meer met alle adviezen rondom hormonale balans? Begin dan bij stressmanagement. Onderzoek wat jou stress geeft en pak de oorzaak aan zodat jij in je dagelijks leven minder stress ervaart. Je kan het!