Waarom je meer kruisbloemige groenten zou moeten eten

Waarom je meer kruisbloemige groenten zou moeten eten

Als vrouw is het belangrijk om aandacht te besteden aan je hormoonbalans. Een van de manieren om dit te doen, is door voeding te eten die je lichaam ondersteunt in het in balans houden van je hormonen. Kruisbloemige groenten zijn hier een perfect voorbeeld van. In dit artikel zoomen we in op wat kruisbloemige groenten zijn, waarom ze zo gezond zijn en hoe je ze op een lekkere manier kan toevoegen aan je dieet.

Wat zijn kruisbloemige groenten?

Kruisbloemige groenten zijn een groep van groenten die deel uitmaken van de Brassicaceae-familie. Deze groep bevat onder andere broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes, rode en witte kool, radijsjes, waterkers, rucola, raapstelen, mierikswortel, paksoi en tuinkers. De naam kruisbloemige groenten komt van de kruisvormige bloemen die deze planten produceren.

Waarom zijn kruisbloemige groenten zo gezond?

Kruisbloemige groenten zitten vol met belangrijke voedingsstoffen, waaronder vezels, vitaminen en mineralen. Maar wat deze groenten echt uniek maakt, zijn de glucosinolaten die ze bevatten. Deze glucosinolaten worden tijdens het kauwen en het verteringsproces afgebroken tot bioactieve stoffen, zoals indolen en isothiocyanaten. Deze stoffen worden in verband gebracht met een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Ze werken ontstekingsremmend, hebben antimicrobiële eigenschappen en zijn zelfs potentieel kankerremmend.

Kruisbloemige groenten zijn kankerremmend

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van kruisbloemige groenten is hun vermogen om kanker te remmen. De isothiocyanaten die in deze groenten worden gevormd, hebben krachtige, kankerremmende eigenschappen. Ze helpen het lichaam om schadelijke stoffen te ontgiften en beschermen cellen tegen schade door vrije radicalen. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig kruisbloemige groenten eten, een lager risico hebben op bepaalde vormen van kanker, zoals borst-, darm- en longkanker.

Het belangrijke stofje DIM

Een van de meest bekende isothiocyanaten in kruisbloemige groenten is DIM (Di-Indolyl-Methaan). Dit is een stofje dat vooral in broccoli voorkomt en bekend staat om zijn hormoonregulerende eigenschappen. DIM ondersteunt namelijk de lever bij het afbreken van overtollige hormonen zoals oestrogeen. Hierdoor kan het lichaam in balans blijven en verklein je de kans op hormonale disbalans en gerelateerde klachten zoals PMS en overgangsklachten. Wist je dat je de steel van een broccoli gewoon kan eten en bijvoorbeeld kan verwerken in smoothies en soep? Net als het blad van een bloemkool.

Recept

Kruisbloemige groenten zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens ontzettend goed voor je gezondheid. Door regelmatig kruisbloemige groenten te eten, kun je je lichaam ondersteunen in het reguleren van hormonen en het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker. Op onze Instagram hebben we een heerlijk recept gedeeld met diverse kruisbloemige groenten en tahini. We zijn benieuwd wat je ervan vindt!