Dry January Hormoonbalans

Dry January – de beste challenge voor je hormoonbalans

Het is deze maand weer ‘Dry January’, de challenge is een maand lang geen alcohol drinken. Na de afgelopen feestdagen heb je dit (misschien) hard nodig. Deze Dry January challenge is sowieso een goed idee als het gaat om hormoonbalans! Want alcohol verstoord vele processen in je lichaam en al deze processen hebben ook invloed op je hormoonbalans. Zocht je nog een goede reden om mee te doen aan Dry January? Lees vooral verder.

Alcohol helpt toch ontspannen?

We benoemen het regelmatig, maar de nummer 1 hormoonverstoorder is stress. En wist je dat alcohol zorgt voor een langer durende stressreactie in het lichaam? Je hebt er misschien juist een associatie van ontspanning bij, ‘lekker kletsen onder het genot van een wijntje of biertje’. Gezellig is het zeker! Toch werkt het niet ontspannend, in ieder geval niet lichamelijk. 

Wanneer je stress ervaart produceert je lichaam cortisol, welke wordt afgebroken in je lever. Echter geeft je lever voorrang aan het afbreken van giftige stoffen, waaronder dus alcohol. Hierdoor bouwt cortisol op in je lichaam. Je lichaam geeft haar energie uit aan het managen van de giftige stoffen, waardoor er ook minder energie gaat naar je spijsvertering en je voortplanting en deze dus minder goed kunnen functioneren. 

Dry January: leven zonder lekker slaapmutsje

Naast dat er minder energie naar andere vitale processen in je lichaam kan gaan, breken vrouwen alcohol ook minder goed af dan mannen. Dit betekent dat er per glas meer alcohol opgenomen wordt in het vrouwelijk lichaam, wat stress verhoogd maar ook je slaap verstoord. Je slaapt misschien sneller in, maar je de kwaliteit van je slaap neemt af. Je slaapt minder goed door en je bent ook eerder wakker. Ook mannen slapen slechter van alcohol maar voor jou als vrouw is het extra verstorend. Vrouwen hebben meer slaap nodig omdat ons lichaam een onwijs complex en energie vragend hormonaal systeem heeft. 

Ga jij de challenge aan?

Het drinken van alcohol brengt dus nogal wat teweeg in je lichaam. Heb je een onregelmatige cyclus, PCOS, PMS klachten, een schommelende bloedsuikerspiegel, veel spanning of stress, of zit je in de overgang? Dan is het helemaal verstandig om alcohol te laten staan. Even een maand detoxen, en daarna een drankje met mate is natuurlijk helemaal top! Dry January of gewoon minder drinken is supergoed voor je hormoonbalans. Kijk wat voor jou werkt. 

Een suikervrije alcoholvrije cocktail (mocktail) maak je super makkelijk zelf met alcoholvrije gin (bijvoorbeeld van Seedlip of Loopuyt) met sodawater of 0.0 tonic. Wil je echt uitpakken met een mocktail, dan kun je wat inspiratie opdoen op de instagram van Olivia Noceda. Zij maakt geweldig mooie, alcoholvrije cocktails. Succes 🍸! 

 

Bron:

https://www.alcoholinfo.nl/gezondheid/alcohol-is-niet-ontspannend-maar-levert-juist-stress-op