Waarom is slaap zo belangrijk voor jou als vrouw

Waarom is slaap zo belangrijk voor jou als vrouw?

Wist je dat vrouwen veel meer slaap nodig hebben dan mannen? Ja het is echt zo! Mannen hebben gemiddeld zo’n 7 tot 8 uur slaap nodig, en kunnen soms zelfs wegkomen met 6 uur. Maar vrouwen hebben zo’n 8-10 uur slaap nodig per dag. Dit verklaarde voor ons een hele hoop, wij voelen namelijk dat wij aan 8 uur slaap (meestal) niet genoeg hebben, terwijl we overal lezen dat dit het advies is. Hoe dit komt en tips hoe je aan je slaapuren kunt komen, lees je hier! 

 

Waarom hebben vrouwen meer slaap nodig?

Vrouwen hebben meer slaap nodig omdat ons lichaam een onwijs complex en energie vragend hormonaal systeem heeft. Een gebrek aan slaap levert veel meer stress op voor het vrouwelijk lichaam dan het mannelijk lichaam. Een groot deel van onze hormonen wordt door onze bijnieren geproduceerd, wat vooral ‘s avonds en ‘s nachts tussen 21.00 en 1.00 uur gebeurt en veel energie kost. Bij mannen daarentegen wordt 97% van de hormonen door de testikels geproduceerd, welke non-stop actief zijn. Vrouwen hebben daarom meer slaap, en vooral meer ongestoorde slaap nodig vroeg in de nacht, om zich fijn te voelen en goed te kunnen functioneren. Om 21.00 uur naar bed gaan is top voor je hormoonproductie! 

Waarom slapen vrouwen helaas juist vaak slechter dan mannen?

Slaap wordt grotendeels geregeld door het hormonen melatonine. Doordat al je hormoonsystemen met elkaar samenhangen, ben je ook extra gevoelig voor slaapproblemen die ontstaan uit een hormonale disbalans. Heb je een onregelmatige cyclus, PCOS, PMS klachten, een schommelende bloedsuikerspiegel, veel spanning of stress, of zit je in de overgang? Dan kan het zijn dat je slecht slaapt omdat je hormonen van slag zijn. Naast dat je jouw slaap belangrijk maakt en meer slaapuren probeert te krijgen, kun je ook kijken naar de oorzaak van de hormonale klachten en deze aanpakken. Mooie eerste stappen zijn dan het verminderen van stress en het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel

 

Wil je werken aan je hormoonbalans of je algehele mentale gezondheid? Maak slaap dan belangrijk. Maak het je prioriteit! En zet vervolgens de eerste stappen richting beter slapen. 

 

Hoe kun je als vrouw letten op jouw slaapuren en slaapkwaliteit? 

  • Voor elke vrouw, maar zeker als je moeder bent, is dit de belangrijkste tip: ga in plaats van uitslapen, inslapen! Plak een extra uurtje aan het begin van de nacht, om zo meer uren te pakken en je hormoonproductie een boost te geven.
  • Voel je nog stress van de dag en is het lastig voor je om snel in slaap te vallen? Doe dan een ontspanningsoefening of yoga nidra voor het slapen gaan in bed, of ga een kwartiertje op je spijkermatje. Zo kan je lichaam de spanning van de dag loslaten en komen je gedachten tot rust.
  • Als vrouw heb je een relatief kleine blaas. Drink vlak voor het slapen niet teveel water of kruidenthee meer, zodat je ‘s nachts niet wordt gestoord in je slaap voor een toiletbezoek. 
  • Heb je het gevoel dat er te veel verantwoordelijkheid op jouw schouders ligt waardoor je niet eerder kan slapen? Maak dit thuis bespreekbaar en bespreek samen hoe jij aan meer slaap kunt komen. 
  • Als vrouw ben je relatief gevoelig voor suiker en schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dit remt de aanmaak van melatonine. Eet 3 uur voor het slapen liever geen suiker en koolhydraten meer. 
  • Het is natuurlijk heel gezellig om tegelijk met je partner naar bed te gaan. Maar heb je een relatie met een man, dan is het heel goed mogelijk dat hij goed functioneert met minder slaap en dat hij liever wat later naar bed gaat. Dat is oké. Weet dat veel stellen niet tegelijk naar bed gaan. Je kunt dan knuffelen of intiem zijn op een ander moment. 
  • Als je eerder naar bed gaat dan je partner, kun je weer wakker worden zodra hij of zij naar bed gaat. Om dit te voorkomen kun je wat hulpmiddelen inzetten, zoals een verduisterend slaapmasker en oordopjes om ongestoord verder te kunnen slapen. 
  • Neem eens een kijkje bij onze slaap favorieten, misschien staat daar nog iets tussen wat jou kan helpen beter te slapen. 

 

Slaap lekker! 

 

Bronnen

https://www.thewellnessway.com/women-need-more-sleep/ 

https://www.thewellnessway.com/hormones-affect-sleep/