Grip op je bloedsuikerspiegel

Grip op je bloedsuikerspiegel: positieve invloed op je hormoonhuishouding

Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk voor hormonale balans. Wanneer jouw bloedsuikerspiegel continue fluctueert, moet jouw lichaam hard aan het werk om dit te reguleren. Dat kost energie, wat in dat geval niet naar andere processen kan, zoals de productie en afbraak van voortplantingshormonen. Het is dus slim om grip te krijgen op je bloedsuikerspiegel en deze stabiel te houden. Lees je mee?

 

Wat is je bloedsuikerspiegel?

Eigenlijk verklapt het woord al wat het is: het is de suikerspiegel van je bloed, ofwel de hoeveelheid suiker (glucose) in jouw bloed. De bloedsuikerspiegel wordt geregeld door twee hormonen: insuline en glucagon. Dit proces heet homeostase. 

Als je bloedsuikerspiegel te hoog is, wordt insuline aangemaakt wat in het bloed terecht komt. De insuline fungeert als een sleutel waardoor glucose wordt opgenomen door de lever en wordt afgebroken tot glycogeen. Omdat de glucose nu is opgenomen, daalt de bloedsuikerspiegel en wordt er weer minder insuline aangemaakt. 

Als je bloedsuikerspiegel te laag is, scheiden cellen in de alvleesklier het hormoon glucagon uit. Glucagon geeft in je lever een seintje om de voorraad opgeslagen glycogeen vrij te geven als glucose. Glucose komt in je bloed terecht waardoor je bloedsuikerspiegel weer stijgt. De glucagonproductie neemt weer af, waardoor je bloedsuikerspiegel gelijk blijft. 

 

Wat heeft invloed op je bloedsuikerspiegel?

Het eten van koolhydraten, zoetigheid en suiker zorgt voor veranderingen in je bloedsuikerspiegel omdat er glucose vrijkomt in je bloed. Dit kan gaan met enorme pieken en dalen, wat allemaal wordt geregeld door hormonen. Eet je dus vaak zoetigheid, dan is jouw lichaam veel energie kwijt aan dit proces. Wat ervoor zorgt dat er plat gezegd minder energie naar andere hormonale processen kan, zoals je voortplantingshormonen. Uiteraard zijn er nog meer factoren die van invloed kunnen zijn op je bloedsuikerspiegel, zoals beweging, de fase van je cyclus, het moment van de dag en genetische aanleg. 

 

Hormonale klachten en de bloedsuikerspiegel

Heb je klachten op het gebied van je voortplantingshormonen, dan kan het lonen om te streven naar een stabiele bloedsuikerspiegel, want een stabiele bloedsuikerspiegel leidt tot een stabielere hormoonhuishouding. En dat niet alleen, een stabiele bloedsuikerspiegel leidt tot minder inflammatie, een stabiele stemming, betere huid, blijere organen, blijer hart en minder kans op diabetes type 2.

 

Wat kun je eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden? 

  • Minder ‘simpele’ koolhydraten eten, zoals wit brood, pasta, suiker, koek en snoep
  • Producten met lage glykemische index (GI) en lage glykemische lading (GL) eten, ofwel, producten met minder koolhydraten. Meer daarover lees je op de website van het diabetesfonds
  • Eet meer eiwitten en vetten, deze hebben minder invloed op je bloedsuikerspiegel.

De tips hebben ons leven veranderd

Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook HOE je het eet. Jessie Inchauspe, eigenaresse van het platform Glucose Goddess, doet wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar de bloedsuikerspiegel. Met name wat ervoor zorgt dat koolhydraten minder snel worden opgenomen door je lichaam en je bloedsuikerspiegel minder piekt. Op haar instagram geeft zij enorm veel tips, zonder dat je een streng dieet hoeft te volgen. Hier zijn de belangrijkste op een rijtje: 

  • Let op de volgorde waarin je je maaltijden eet: eerst groenten, daarna eiwitten, tot slot koolhydraten. 
  • Drink voor elke maaltijd, indien mogelijk, een eetlepel appelcider azijn verdund met water (met een rietje!)
  • Eet koolhydraten niet op een lege maag. Zin in iets zoets? Eet dit dan na een maaltijd.
  • Bewegen tijdens of vlak na het eten van koolhydraten zorgt voor een minder snelle opname, dus een minder grote piek in je bloedsuikerspiegel. 
  • Pak je koolhydraten in door ze altijd te eten in combinatie met eiwitten en vetten. Eet een appel dus in combinatie met een handje noten. 
  • Laat je koolhydraten afkoelen: dus kook aardappelen, laat ze afkoelen (20 min in de koelkast) en warm ze evt daarna weer op. Je hebt dan minder hoge bloedsuikerpieken. 
  • Tijdens je premenstruele (luteale) fase heb je grotere glucosepieken dan in de andere fases van je cyclus. Let in deze fase extra goed op bovenstaande tips. 

 

Probeer een aantal van deze tips door te voeren en zie wat dit je brengt. Hopelijk hebben we jou geïnspireerd om ook grip te krijgen op jouw bloedsuikerspiegel!

 

Bronnen

Glucose Revolutie van Jessie Inchauspe

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/glykemische-index