Jouw menstruatiecyclus: Menstruatie – de winter
In dit artikel nemen we je mee in de meest bekende fase van de menstruatiecyclus: de menstruatie. Over de andere fases lees je hier meer. Als je de menstruatie vergelijkt met een seizoen, lijkt deze het meest op de winter. Rust, introversie en gevoeligheid staan centraal. Lees verder en verwonder je over jouw menstruatie!
Wat houdt de fase ‘Winter’ van jouw cyclus in?
De winter, menstruatie, vindt plaats van dag 1 t/m 5. In het kort is tijdens deze fase de communicatie tussen je linker en rechter hersenhelft het meest optimaal. De perfecte tijd om analytisch of strategisch te denken en aan zelfontwikkeling te doen. Je lichaam verbruikt veel energie in deze fase en heeft behoefte aan warm eten, complexe koolhydraten, en low impact beweging zoals wandelen of yoga. Je bent gevoeliger, introvert en hebt meer behoefte aan rust. Een goede periode om dingen los te laten. De hormonen oestrogeen en progesteron zijn laag. In deze fase kun je last hebben van menstruatiepijn.
Hormonen in deze fase
- Oestrogeen laag
- Progesteron laag
Kenmerken van deze fase
Deze fase is een periode van rust en emoties.
Hoe voel je je tijdens je menstruatie?
- Introvert
- Gevoelig
- Emotioneel
- Prikkelbaar
Symptomen lichamelijk/geestelijk
- Menstruatiepijn/buikpijn
- Vermoeidheid
- Verlaagde pijngrens
- Verlaging van je lichaamstemperatuur
Voeding die je menstruatiefase ondersteunt
- Warm eten
- Specerijen
- Complexe koolhydraten zoals volkoren granen en peulvruchten
- Voeding die rijk is aan zink, ijzer en jodium
Beweging / sporten die deze fase ondersteunt
- Laag impact bewegen zoals wandelen, yoga, pilates
Tips om te leven naar deze fase van je cyclus
- Het is fijn om voldoende rust te nemen. Dit kun je plannen als je weet wanneer je menstruatie is. Zeg bijvoorbeeld eens nee tegen dat ene feestje of event en kijk wat dat met je doet.
- Je menstruatie is de perfecte tijd om analytisch te denken en aan zelfontwikkeling te doen. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van zelfcompassie met behulp van het werkboek zelfcompassie, of lezen in de boeken de kracht van kwetsbaarheid, de moed van imperfectie, en patronen doorbreken.
Tips om je menstruatie symptomen te managen
- Heb je last van menstruatiepijn of kramp? Probeer eens een hittepit of warmtegordel met lavendel. Warmte is fijn voor je baarmoeder.
- Heb je last van hoofdpijn? Je kunt 2 magnesium tabletten en 1 zink tablet nemen en daarna een half uurtje gaan liggen. Dit werkt ontspannend en je hoofdpijn zakt als het goed is snel.
- Voel je je gespannen? Neem een ontspannen warm bad met magnesium badzout of rustgevende badcrème van Weleda. Het is extra ontspannend als je een goed boek, theetje of muziek bij de hand hebt op je badrekje!
- Je kunt wat rustige yoga oefeningen doen om je lichaam te ontspannen
- Warmte is extra belangrijk voor je lijf in deze fase. Houd jezelf goed warm met je favoriete trui of onesie.
- Je kunt diepe ontspanning zoeken, bijvoorbeeld met binaural beats of op een spijkermat (wij gebruiken die van Flowee).
- Meer tips lees je hier.
Wist je dat je gemiddeld zo’n 10.000 tampons gebruikt in je leven? En wist je ook dat tampons en maandverband vaak chemische stoffen bevatten? De dunne en goed doorbloede huid van je vagina neemt deze stoffen gemakkelijk op. Het is daarom verstandig om menstruatieproducten zonder chemicaliën, zoals tampons en maandverband van Yoni of Sanature, te gebruiken. Of ga voor duurzame menstruatieproducten zoals een menstruatiecup of menstruatie ondergoed (bijvoorbeeld van Snuggs of Bamboozy).
Na de menstruatie volgt de folliculaire fase, lees hier verder.
Disclaimer: niet iedereen ervaart dezelfde symptomen. We geven geen medisch advies. We delen alleen onze ervaringen en tips. Voor medisch advies kun je het beste bij jouw (huis)arts terecht.