Duurzaam Menstrueren

Duurzaam menstrueren: wij bekeken drie opties

Of je cyclus nu regelmatig of onregelmatig is, uiteindelijk menstrueren we allemaal! Als ik stilsta bij al het menstruatie afval wat ik tot nu toe heb geproduceerd, zou ik dat graag anders zien! Tampons en maandverband produceren namelijk meer dan 200.000 ton restafval per jaar. Ik ben op onderzoek uitgegaan naar hoe ik duurzame menstruatieproducten en ik heb de menstruatiecup, menstruatie ondergoed en 100% katoenen producten geprobeerd. Hieronder mijn ervaringen om duurzaam te menstrueren! 

 

100% katoenen maandverband en tampons

Toen ik me ging verdiepen in duurzamere keuzes, stapte ik eerst over naar 100% katoenen producten van de merken Yoni en Sanature. Veilig voor mijn lichaam en minder belastend voor het milieu! Het is erg fijn dat ze regelmatig in de aanbieding zijn bij de supermarkt of drogist, dat scheelt weer geld. Hiervoor gebruikte ik de gewone producten van het drogist of supermarkt huismerken, maar toen ik wist hoeveel plastic en chemicaliën daarin zitten, stopte ik daar direct mee. Mijn ervaringen met katoenen producten zijn erg goed. Het is ademend, neemt voldoende op en geeft geen nare geurtjes. Nog steeds zijn het producten die je na eenmalig gebruik weggooit, en ook al zit er geen plastic in, het is toch afval. 

 

Menstruatiecup

Een andere optie om duurzaam te menstrueren is een menstruatiecup gebruiken. Deze is gemaakt van (medisch) siliconen en is een soort ‘opvangbakje’ die je inbrengt in je vagina. Vervolgens zit deze vast met een vacuüm, waardoor je niet door zou lekken. Een voordeel is dat de cup veel bloed kan opvangen, waardoor je deze ook met een heftige menstruatie langer kunt dragen dan een tampon. De cup spoel je na ieder gebruik om en na iedere cyclus kook je hem uit. Geen nare geurtjes en weinig kans op bacteriegroei én hij is zero waste. De duurzame menstruatiecup klinkt ideaal! 

Ik heb dit exemplaar van Bamboozy. Ik vond het persoonlijk lastig om de cup goed geplaatst te krijgen, er bleef altijd wel een paar druppeltjes bloed lekken en het eruit halen vond ik geen prettig gevoel. Ook vond ik het buiten de deur lastig, want waar spoel je je cup dan om? Ik heb het een aantal cycli geprobeerd, maar toen ik mijn net geplaatst koperspiraal mee trok bij het verwijderen van de cup (ja echt!), was het voor mij klaar met het cup gebruik… Op naar het menstruatie ondergoed! 

Even een side story over hoe ik mijn koperspiraal eruit trok, ook wel expulsie genoemd. Ook al bevindt jouw spiraal zich in je baarmoeder en de cup in je vagina, het draadje dat aan je spiraal zit ‘hangt’ wel uit je baarmoedermond (om de spiraal weer te kunnen verwijderen). Dit draadje wordt iets langer gelaten zodat hij om je baarmoedermond heen kan krullen en je er geen last van hebt. Wanneer je bij het plaatsen van je cup wat ronddraait of klooit omdat je nog niet zo vaardig bent met het plaatsen ervan, kan het draadje wat meer naar beneden hangen. Het draadje kan dan klem komen te zitten tussen je cup als je deze vouwt of erin knijpt om het vacuüm te verbreken, waardoor je de spiraal mee trekt bij het verwijderen van de cup. Dit kan pijn doen, maar dat deed het bij mij gelukkig niet! Uit recent onderzoek blijkt dat 17% van de vrouwen met een spiraaltje die een cup gebruik, hun spiraal eruit trekt, vergeleken met 5% van de vrouwen die geen cup gebruikt. Verwijder de cup dus extra voorzichtig als je een spiraal hebt!

 

Menstruatie ondergoed

Menstruatie ondergoed is duurzaam ondergoed met een speciale voering die veel vocht kan vasthouden. Bijna als een ingebouwd maandverbandje, maar dan met een groter absorberend vermogen. Er zit een toplaag overheen waardoor het ondergoed niet nat voelt. Na gebruik spoel je deze uit met koud water en vervolgens kun je hem in de wasmachine doen. Een onderbroek gaat jaren mee, erg milieubewust dus! 

Als je PCOS hebt, kan het voorkomen dat je menstruatie heftiger is dan bij een gemiddeld persoon die menstrueert. Kies dan voor een menstruatie ondergoed voor hevig bloedverlies. Deze kun je dan net wat langer dragen, wel zo handig voor als je de deur uit gaat. 

Wij zijn bekend met het merk Snuggs. Bij de een werkt dit wat beter dan de ander. Ik merk zelf dat ik redelijk snel doorlek met het ondergoed, omdat de naadjes aan de zijkant ook bloed opnemen en dat vervolgens tegen mijn kleding aan komt. Ik heb het een aantal keer geprobeerd, maar ik ben nog niet super enthousiast. Lisa daarentegen is wél enthousiast. Op dagen met hevig bloedverlies verwisselt zij rond de lunch haar ondergoed en ‘s avonds voor het slapen. Op lichtere dagen is een onderbroek voor overdag en een voor de nacht prima! Belangrijk is om de juiste onderbroek te kiezen, afhankelijk van hoeveel je vloeit. 

Naast bovenstaande producten heb je ook nog wasbaar maandverband, maar daar heb ik geen ervaring mee. 

 

Conclusie

Overwegend zijn dit goede opties om duurzaam te menstrueren. Toch, heb ik de menstruatiecup gelijk in de prullenbak gegooid vanwege de situatie met mijn koperspiraal; voor mij nooit meer! Maar ik heb ook erg positieve ervaringen gehoord. Het menstruatie ondergoed geeft mij een niet zeker genoeg gevoel, omdat ik er niet op kan vertrouwen dat ik niet door lek. Wat ik nu doe: ik gebruik 100% katoenen tampons van Yoni en Sanature (afhankelijk van welke in de aanbieding zijn) en draag daarbij het menstruatie ondergoed als extra bescherming ‘s nachts en op dagen met een heavy flow; perfect voor mij! 

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande ervaringen! Ik ben benieuwd waar jij voor gaat kiezen 🙂 

 

Bronnen

hevigbloedverlies.nl

verloskundigcentrumbergweg.nl

elle.com

parool.nl

Long, J., Schreiber, C., Creinin, M.D., Kaneshiro, B., Nanda, K., & Blithe, D. (2020). Menstrual Cup Use and Intrauterine Device Expulsion in a Copper Intrauterine Device Contraceptive Efficacy Trial [OP01-1B]. Obstetrics & Gynecology, 135, 1S.