Ervaringsverhaal PCOS diagnose

PCOS diagnose – ervaringsverhaal Ilya

Na 10 jaar de Diane pil geslikt te hebben (voorgeschreven vanwege acne op mijn 14e), stopte ik in 2015 met de pil. Ik kreeg enorme last van cysteuze acne op m’n gezicht en rug en mijn  menstruatie bleef weg. Na 8 maanden maakte ik me toch wel zorgen en kreeg ik bij de huisarts een verwijzing naar de gynaecoloog. Op de verwijzing stond al, vermoeden PCOS, maar de huisarts had niet niet tegen mij gezegd. Bij de gynaecoloog kreeg ik eerst een echo door een echoscopiste, voordat ik iets van informatie of intake had gehad. Zij droeg mij over aan de gynaecoloog met de opmerking: “typisch gevalletje PCOS”. Ik was te verbijsterd om hierop te reageren en inderdaad, ik bleek PCOS te hebben. Het advies luidde: meld je maar weer aan wanneer je kinderen wil krijgen. 

Omdat ik zo’n last had van mijn acné, me enorm onzeker voelde omdat ik telkens nieuwe mensen ontmoette, werd de anticonceptiepil weer voorgeschreven, de Diane, om de symptomen te onderdrukken. Niemand vertelde meer over de aanpak van PCOS, alsof het een gegeven is dat je het hebt en je er niets aan kan doen. Ik voelde me machteloos, niet begrepen en niet gesteund. Maar met de pil gingen mijn klachten weer weg, had ik weer een cyclus (hoewel deze natuurlijk nep is) en kon ik weer “verder”. 

Ervaring advies gynaecoloog en artsen

Het advies bij PCOS is vaak om aan de anticonceptiepil te gaan, zodat je lichaam toch iets van een cyclus doorloopt en je baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd en wordt afgebroken. Ook helpt de Diane pil goed tegen overbeharing en acne, waardoor deze vaak wordt voorgeschreven voor symptoombestrijding. Op zich een logische interventie voor symptoombestrijding, maar het wordt gegeven als de enige optie. Welke dan aantrekkelijk lijkt omdat het helpt tegen je klachten. Maar de pil kent ook vele bijwerkingen welke weinig worden toegelicht. Het onderdrukt hormonen en is geen aanpak van de oorzaak van PCOS. Terwijl daar nu juist de winst te behalen valt! 

 

Diagnose – hoe nu verder? 

Het krijgen van de diagnose PCOS kan overweldigend zijn. Het heeft namelijk invloed op hoe makkelijk of moeilijk je kinderen kan krijgen, maar heeft ook nog andere invloed op je lichaam. Misschien voel je ook wel opluchting, omdat je eindelijk een verklaring hebt voor jouw klachten zoals somberheid, donshaartjes op je lichaam, migraine of hoofdpijn, menstruatiepijn en ga zo maar door. Neem de tijd voor je emoties! Het is oké om deze allemaal te ervaren: boosheid, onbegrip, verdriet, opluchting, etc. Praat erover met anderen waar je je comfortabel bij voelt. Je merkt dat praten helpt, maar ook dat PCOS vaker voorkomt dan je misschien denkt. Je krijgt daardoor waarschijnlijk verhalen mee van andermans ervaringen en je kan misschien van hen leren waar zij al stappen verder zijn in hun traject. 

 

Een grote tip: educate yourself! Lees over PCOS, wat het is, wat de symptomen kunnen zijn, hoe je ermee om kan gaan, maar ook wat je eraan kunt doen. Er zijn namelijk mogelijkheden om zelf grip te krijgen op jouw PCOS klachten, wat meer effect kan hebben dan je zou durven hopen! 

 

7 jaar verder – terugblik op de diagnose

Toen ik net de diagnose PCOS kreeg, heb ik dit gauw aan de kant gezet en “geaccepteerd”. Ik was nog jong, had geen partner, geen actieve kinderwens, dus het voelde voor mij nog niet heel relevant. Behalve dat het altijd in mijn achterhoofd aanwezig was en iets om in de toekomst over na te denken. Het proces van de diagnose in het ziekenhuis was geen prettige ervaring, wat mij toen ook niet heeft gestimuleerd om verder op onderzoek uit te gaan, omdat zij zo stellig waren dat er niets aan te doen is. 

Had ik 7 jaar geleden maar geweten dat er ZO VEEL zelf te doen is aan de klachten die passen bij PCOS. De anticonceptiepil onderdrukt namelijk allerlei lichamelijke en hormonale processen, waar je je niet van bewust bent totdat je stopt met de pil. Zonder de anticonceptiepil voel ik mij lichter, minder somber, energieker en meer in contact met mezelf. Hier kun je meer lezen over mijn ervaring met stoppen met de pil.

Op internet is veel informatie te vinden over leefstijl en voeding, wat mij verbaasde omdat mijn arts daar nooit iets over heeft gezegd. Ik trok de informatie eerst in twijfel, maar omdat er zo veel te vinden is vanuit diverse invalshoeken en erg veel niet-medisch specialisten hierop inzetten, moest het haast wel waar zijn! 

 

Aan de slag met mijn PCOS

Ik heb daarom een orthomoleculair therapeut en diëtist in de hand genomen en zij heeft mij begeleid in het traject om mijn PCOS aan te pakken. Ik heb veel geleerd over mijn lichaam en  hormoonhuishouding en het belang van goede voeding, minder stress en ontspanning. Daarnaast heb ik yoga en mindfulness opgepakt, ben gezond gaan eten, gaan leven naar m’n cyclus en ben meer gaan wandelen. Langzaam maar zeker kwam ik meer in balans. Mijn cyclus werd regelmatig en als kers op de taart: ik werd zwanger! Wil je meer lezen over hoe ik mijn PCOS onder controle kreeg, lees dan hier verder. 

 

Bronnen

thuisarts.nl

degynaecoloog.nl