Mijn ervaring: stoppen met de pil
Steeds meer vrouwen stoppen om diverse redenen met hormonale anticonceptie, zoals de pil. Misschien ervaar je bijwerkingen, wil je meer grip op je cyclus of wil je zwanger worden, redenen genoeg! Ben jij op zoek naar ervaringen? Mijn ervaring met stoppen met de pil is positief. Lees je mee?
De invloed van de pil
De anticonceptiepil kent een hoop bijwerkingen. Denk aan hoofdpijn, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen of een vlak gevoel, problemen met gewicht, veranderd libido en meer kans op trombose. De kunstmatige hormonen die je slikt beïnvloedt jouw eigen hormoonhuishouding door deze te onderdrukken. Je hebt geen zicht meer op je eigen cyclus doordat jouw cyclus kunstmatig is door de hormonen die je slikt. Maar wanneer je PCOS hebt, wil je misschien juist wél je cyclus bijhouden.
Voordelen van stoppen met de pil
De symptomen die hierboven staan genoemd kunnen verdwijnen wanneer je stopt. Je hoofdpijn kan verdwijnen, je stemming stabiliseert, je kunt wat gewicht afvallen en je kans op trombose neemt af. Deze veranderingen zullen voor sommigen geleidelijk gaan, anderen merken direct verschil.
Nadelen of bijwerkingen van stoppen met de pil
Natuurlijk zijn er ook wat nadelen of bijwerkingen wanneer je stopt. Je lichaam moet ‘ontpillen’ en hormonaal weer in balans komen, je borsten kunnen kleiner worden, je kunt acné of een vettige huid krijgen, je menstruatie kan heftiger worden en je kunt iets meer haar verliezen. Deze symptomen zijn meestal tijdelijk en gaan vanzelf weer over.
Hoe kan je stoppen?
Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken voor een zo logisch mogelijke overgang voor je lichaam. Vanaf de dag dat je aan je nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich klaar om je natuurlijke cyclus weer over te gaan nemen.
Mijn ervaring met stoppen en ‘ontpillen’
Het grootste voordeel wat ik heb ervaren aan het stoppen is dat ik redelijk vroeg, op mijn 23e, al ontdekte dat ik PCOS heb. Mijn cyclus kwam namelijk niet op gang en ik belandde bij de gynaecoloog voor onderzoek. Ik had toen nog geen actieve kinderwens, maar door de vroege diagnose wist ik wel precies welke acties ik moest ondernemen toen ik op mijn 29e wél graag zwanger wilde worden.
Daarnaast beïnvloedde de anticonceptiepil ook bij mij allerlei lichamelijke en hormonale processen waar ik me niet bewust van was totdat ik stopte. Zonder de anticonceptiepil voel ik mij lichter, minder somber, energieker en meer in contact met mezelf. Ik voel dat ik grip heb op mijn cyclus, wat ik met mijn PCOS heel belangrijk vind. De lengte van mijn cyclus gebruik ik als graadmeter voor mijn gezondheid. Is mijn cyclus wat langer, dan zet ik weer een tandje bij om mijn lichaam goed te voeden. Wel heb ik meer last van hormonale acné, wat ook past bij PCOS, maar wat met de pil goed onder controle was. Dat is iets waar ik met leefstijlinterventies mee aan de slag ben gegaan (gezond eten, meer slapen, dat lees je hier), maar is ook iets wat ik moet accepteren wat bij mij hoort.
Zwanger worden?
Stop je met de pil omdat je zwanger wil worden? Dan sta je waarschijnlijk te popelen om een kindje op de wereld te zetten! Weet dat het bij sommige vrouwen een paar maanden kan duren voordat hun cyclus weer goed is opgestart. Duurt het bij jou heel lang of maak je je zorgen? Dan kun je het beste je huisarts raadplegen.
De alternatieven: hormoonvrije anticonceptie
Als je niet zwanger wil worden, is het wel belangrijk op zoek te gaan naar een andere vorm van anticonceptie. Er zijn een hoop hormoonvrije alternatieven, bijvoorbeeld condooms, een koperspiraal, je cyclus tracken, het pessarium, cervixkapje en sterilisatie. Hier kun je verder lezen over deze mogelijkheden. Kom je er zelf niet uit? Jouw zorgverlener kan jou adviseren welke vorm van anticonceptie het beste bij je past.
Bronnen