Menstruatiecyclus

Gebruik je menstruatiecyclus in je voordeel

Wanneer jij je menstruatiecyclus leert kennen kun je daar zoveel voordelen uit halen! Je cyclus kent namelijk vier fasen en in elke fase spelen andere hormonen een rol. Je voelt je anders, bent in verschillende dingen goed en je lichaam heeft andere dingen nodig in elke fase. Als je je hiervan bewust bent, kun je daar mindful en slim mee omgaan. Je kunt jouw afspraken en jouw leven namelijk laten meebewegen met jouw cyclus, waardoor je cyclus in je voordeel werkt. Hoe je sport, wat voor afspraken je plant, welke taken je doet en wat je eet. Het kan ook helpen bij het accepteren van verschillende gevoelens en wisselende energielevels hebt. Dit kan jouw leven enorm veranderen!

Jouw cyclus

Gebruik je menstruatiecyclus in je voordeel

Weten waar je je bevindt in je cyclus helpt je om jezelf beter te begrijpen. Het is dan wel belangrijk dat je hormoonvrije anticonceptie gebruikt, zodat jouw lichaamseigen hormonen echt hun werk kunnen doen. Met een regelmatige cyclus is dit wat makkelijker, maar ook met een onregelmatige cyclus kun je dit in kaart brengen, als je maar weet wanneer je ovuleert. Het tracken van jouw cyclus met een cyclus app (zoals Flo, Clue of Period) of met de hand kan je daarbij helpen. Het geeft je meer controle omdat je begrijpt waar je lichamelijke en geestelijke ervaringen vandaan komen. 

Er zijn vier fasen in je cyclus, die je een beetje kunt vergelijken met de vier seizoenen. We zijn voor het gemak uitgegaan van een cyclus van 28 dagen, maar dit is een gemiddelde. De dagen van de fases kun je zelf aanpassen zodra je weet wanneer je ovuleert. 

Menstruatie (winter) dag 1 t/m 5

In deze fase is de communicatie tussen je linker en rechter hersenhelft het meest optimaal. De perfecte tijd om analytisch of strategisch te denken en aan zelfontwikkeling te doen. Je lichaam verbruikt veel energie in deze fase en heeft behoefte aan warm eten, complexe koolhydraten (zoals volkoren granen en havermout) en low impact beweging zoals wandelen of yoga. Je bent gevoeliger, introvert en hebt meer behoefte aan rust. Een goede periode om dingen los te laten. De hormonen oestrogeen en progesteron zijn laag. 

Folliculaire fase (lente) dag 6 t/m 13

In deze fase sta je het meest open voor nieuwe ervaringen. De beste periode om intenties te maken, creatief bezig te zijn, te brainstormen en op nieuwe ideeën te komen. Je lichaam heeft behoefte aan eiwitten en kan wel wat extra ijzer en vitamine B12 gebruiken. Je kan de intensiteit van sporten wat opvoeren en krachttraining doen. Je voelt je gedreven, verbonden en sociaal. Een goede periode om plannen te maken. Eerst begint het hormoon oestrogeen te stijgen en daarna progesteron.

Ovulatie (zomer) dag 14 t/m 18

Deze fase is jouw time to shine! De perfecte periode om uit te gaan, avonturen te beleven, te netwerken en jezelf te presenteren. Je lichaam heeft behoefte aan gezonde vetten (zoals avocado, noten en vette vis) en minder aan koolhydraten. Je kan high impact sporten doen zoals intensieve cardio, HIIT, krachttraining en hardlopen. Je voelt je zelfverzekerd en begeerlijk. Een goede periode om sociaal actief te zijn. Het hormoon oestrogeen piekt en testosteron stijgt. 

Luteale fase (herfst) dag 19 t/m 28

Deze fase bestaat eigenlijk uit twee delen. In het begin wil je graag nog actief en onder de mensen zijn, maar dit verandert geleidelijk naar meer op jezelf zijn en voor jezelf zorgen. De perfecte periode om self-care in te plannen, grenzen te stellen en te focussen op het afronden van projecten en to-do’s. Je lichaam heeft behoefte aan vezels, bladgroenten en noten en kan wel wat extra magnesium en B-vitaminen gebruiken. De intensiteit van sporten bouw je weer af, bijvoorbeeld naar wandelen, skeeleren of fietsen. Je voelt je vertragen, emotioneel en kan goed reflecteren. Zoek rust en comfort op. Je oestrogeen en progesteron blijven hoog en dalen langzaam richting je menstruatie.

Het loont dus écht om jouw cyclus bij te houden en te leren kennen. Zo kan je je hormonen in je voordeel laten werken! Het is wellicht het makkelijkste om een begin te maken met het bijhouden in een cyclus app zoals Flo, Clue of Period. Wie weet pak jij meer kansen, succes!