gifvrije condooms

Hoe veilig zijn mijn condooms? Onze tips voor gifvrije condooms

Misschien ben je recent gestopt met hormonale anticonceptie en heb je nog geen actieve kinderwens. Op dagen dat je mogelijk ovuleert wil je het dan veilig doen. Eerder vertelde we dat alles wat je op je lichaam smeert, onder je oksel spuit of in je haar doet invloed heeft op jouw hormoonhuishouding. Je huid is je grootste orgaan en deze neemt alles op wat ermee in aanmerking komt. Het is dus ook belangrijk om na te denken over gifvrije condooms. Wij hebben een lijstje voor je! 

Condooms vrij van chemicaliën

Misschien stond je er niet eerder bij stil, maar veel condooms bij de drogist zijn helemaal niet gifvrij! Condooms vallen namelijk niet onder de ‘cosmetica wet’ of ‘voedselwarenwet’. Dit betekent dat fabrikanten vrij zijn om te produceren hoe zij willen… met als gevolg, allerlei chemicaliën in de condooms die schadelijk zijn voor je lichaam. Daarbij komt ook, dat jouw vagina uit miljoenen slijmcellen bestaat. Die cellen absorberen alles! Zo komen de chemicaliën direct in je bloedbaan en weefsels terecht. 

Gelukkig zijn er voldoende gifvrije condooms beschikbaar, zowel latex- als gifvrij. Een aantal fijne opties: Durex Naturals of ‘Mein Kondom Mix Box’. De Mein Kondom box bestaat uit verschillende soorten condooms bijvoorbeeld met fijne ribbeltjes of nopjes om uit te proberen. Ze zijn ook dunner dan veel andere condooms. Extra plezier ;). Wil je bij het vrijen ook gebruik maken van glijmiddel? Neem dan glijmiddel op waterbasis, zonder chemische stoffen of trek je keukenkastje open en pak wat olijf- of kokosolie. 

 

Hormoonvrije anticonceptie

Inmiddels worden we ons steeds meer bewust van de bijwerkingen van hormonale anticonceptie, zoals de pil. Veel vrouwen ervaren klachten als:

  • Verminderde energie en vermoeidheid.
  • Afgezwakte emoties/ zware deken om je heen.
  • Moodswings en depressieve gevoelens.
  • Angst en paniek.
  • Acne, onrustige huid of psoriasis.
  • Laag libido en vaginale gevoeligheid.
  • Een trage schildklier.
  • Vitamine en mineralen tekorten.
  • En je hebt een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en hormonale kankersoorten.

 

Ben jij nog niet van hormonale anticonceptie af en ben je opzoek naar een overzicht betrouwbare vormen van hormoonvrije anticonceptie? Hier lees je meer!