Invloed van korte dagen op jouw hormonen

De invloed van korte dagen op jouw hormonen

Ook al ligt de kortste dag van het jaar alweer achter ons (21 december), de dagen zijn nog steeds kort en het aantal zonuren is beperkt. Ook al is Blue Monday eigenlijk een publiciteitsstunt in opdracht van een reisbureau die graag meer reizen wilde verkopen tijdens de donkere dagen, is het wel degelijk belangrijk om aandacht te hebben voor de korte dagen. Want jouw hormonen worden namelijk beïnvloed door zonlicht. En dat is er maar weinig in januari…

Zonlicht en jouw hormonen

Omdat er in januari weinig zonuren zijn, werkt jouw hormoonsysteem net een beetje anders. Hormonen fluctueren volgens een aantal ritmes: een dagritme, een maand ritme en een jaarritme. Deze hormonen worden aangestuurd door je biologische klok welke wordt afgesteld door de cyclus van licht en donker. ‘s Zomers verloopt dit hormonen spel dankzij de lichte dagen met duidelijke pieken en dalen. In de winter is dit wat afgevlakt en gaat het wat minder vlot. Je kunt je een beetje sloom voelen, meer willen slapen, meer zin hebben in koolhydraten of zelfs een winterdepressie krijgen.

De twee hormonen die het meest beïnvloedt worden door de korte dagen zijn: 

Serotonine

Jouw serotonine niveau daalt. Omdat serotonine ook wel wordt gezien als het gelukshormoon, en deze dus minder aanwezig is, kun je je somberder voelen, waar bijvoorbeeld ook de winterdepressie vandaan komt. Ook kan het serotonine tekort ervoor zorgen dat je een verhoogde eetlust hebt, voornamelijk in koolhydraatrijk eten zoals pizza, friet en pasta. Hierdoor komt er enorm veel insuline vrij, wat een schommelende bloedsuikerspiegel oplevert en ook weer gevolgen heeft voor de voortplantingshormonen en je cyclus. 

Melatonine

Het slaaphormoon melatonine regelt jouw dag-nacht ritme. Als het donker wordt, wordt een deel van de serotonine omgezet in melatonine. Licht remt de aanmaak van melatonine en donker stimuleert de aanmaak van melatonine. Omdat het eerder donker is, ben je vaak ook eerder moe op de avond. Je hebt zin om binnen te blijven en slaapt meer. En omdat je lichaam gedurende de dag juist minder wordt blootgesteld aan licht, loopt de melatonine productie niet meer helemaal soepel. 

Onze tips?

  • Ga vaker naar buiten, vooral het ochtendlicht is erg goed voor het afstellen van jouw dag-nacht ritme.
  • Luister naar je lichaam. In de winter heb je misschien wat minder energie of puf om de deur uit te gaan, en dat is oké. Geef daaraan toe, want er tegen vechten levert alleen maar spanning of stress op. 
  • Vermijd in de avond blauw licht (zoals beeldschermen). Dit verstoort je dag-nacht ritme, waardoor je moeilijker in slaap valt. Dim de lichten of gebruik een blauw licht filter bril
  • Merk je dat je je langere tijd somber voelt? Dan is het altijd verstandig om jouw huisarts te raadplegen en te bespreken hoe het gaat.

 

Bronnen

lc.nl

samengezond.nl

happinez.nl