Hoe ik mijn PCOS onder controle kreeg
PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is een aandoening waarbij er veel kleine blaasjes op je eierstokken zitten, waardoor je eisprong uitblijft en je cyclus dus langer is. Hier kun je meer lezen over PCOS. Sinds 2015 heb ik de diagnose PCOS, waarbij ik primair aan de pil ging om de symptomen onder controle te houden. In 2019 ben ik gestopt met de pil en heb ik via een andere weg mijn PCOS onder controle gekregen: door leefstijlaanpassingen. Hieronder neem ik je mee in mijn reis naar het aanpakken van PCOS.
Wat heb ik gedaan om mijn PCOS symptomen onder controle te krijgen?
Er is enorm veel zelf te doen om je PCOS de baas te worden en hormonaal in balans te komen. De belangrijkste stap voor mij was het stoppen met de anticonceptiepil (de Diane). Omdat ik bang was dat ik weer hele erge acné zou krijgen zoals dat 10 jaar geleden ook was, ben ik 2 maanden van tevoren samen met een orthomoleculair therapeut en diëtist die gespecialiseerd is in PCOS (Ilona van Schaik, Eet & Leef Schiedam) aan de slag gegaan om hierop voor te sorteren en de kans op acné te verminderen. Ik heb tijdens mijn traject veel geleerd over mijn lichaam en hormoonhuishouding, voeding, stress en het belang van ontspanning en beweging. De details licht ik hieronder toe.
Voeding
Om te beginnen kreeg ik het advies om mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit deed ik door minder koolhydraten te eten. Daarnaast focuste ik op voeding die voedt, niet vult. Dus voeding met de juiste energie en voedingsstoffen, in plaats van “lege” producten zoals witte granen, pasta, chips etcetera. Klinkt logisch, maar dat bleek wel een uitdaging. Met de spiraalsnijder kan ik makkelijk groente pasta maken. Ik begon ook met het slikken van een aantal supplementen, waaronder magnesium en zink. Ik ben de boeken “Alles draait om je hormonen” en “Weten van (h)eerlijk eten deel 1” van Rineke Dijkinga gaan lezen om meer te leren over voeding en hormonen en inspiratie op te doen voor lekkere hormoon proof recepten.
Stress & ontspanning
Stress is de belangrijkste oorzaak van hormonen die uit balans raken. Dat was (vermoedelijk) ook bij mij het geval. Ik leg de lat altijd erg hoor en wil dingen graag snel doen. Daarom ben ik meer de ontspanning gaan opzoeken. Ik ben gestart met yogalessen, ik heb een mindfulness cursus gedaan, ben bewust vaker in bad gegaan met magnesium badzout, en ik ga vaker wandelen (Broekpolder in Vlaardingen is prachtig). Daarnaast probeer ik zelfcompassie te beoefenen (dit werkboek heeft me enorm geholpen), de lat minder hoog te leggen (dat is lastig hoor) en lief te zijn voor mezelf. Als ik dingen heb bereikt, beloon ik mezelf met een uitje of cadeautje. Tot slot maak ik meer tijd om te lezen, ik ben fan van de Zeven Zussen reeks van Lucinda Riley en al haar andere romans.
Beweging
Bewegen is voor mij een uitdaging; ik heb vaak geen zin of geen puf. Ik was daarom wel opgelucht toen ik las dat het hormonaal gezien soms niet goed is om high intensity workouts te doen, maar juist sporten die rustiger zijn. Dat past ook veel beter bij mij! Ik ben gaan wandelen, skeeleren (ken je de skateroutes in Midden Delfland al?) en ik ben yoga gaan doen. Eerst heb ik lessen gevolgd, maar nu doe ik yoga thuis met behulp van Yoga with Adriene op Youtube of de Down Dog app en m’n fijne yoga mat en blokken.
Leven naar m’n cyclus
Er ligt zoveel kracht in jezelf als vrouw en ook in je cyclus. Gebruik deze dus in je voordeel. Ik heb dit stap voor stap toegepast in m’n leven. Ik ben begonnen bij voeding en beweging tijdens de luteale fase (herfst) en menstruatie (winter), omdat je hormoonhuishouding dan overuren draait. Dit vind ik de belangrijkste fases om op mijn gezondheid te letten. En daarna ben ik laagdrempelig de inzichten gaan uitbreiden naar de andere 2 fases van m’n cyclus en op sociaal vlak en op werk (een presentatie tijdens m’n menstruatie: liever niet!).
EMB test
Na anderhalf jaar aan de slag te zijn geweest met bovenstaande dingen, heb ik via een andere diëtist een EMB test laten doen. Dit is een breed bloedonderzoek die in kaart brengt waar tekorten zitten in vitamines, mineralen, gevoeligheden qua voeding, disbalans in hormonen. Bij mij kwam eruit dat ik, nog steeds, een tekort heb aan magnesium, maar ook aan vitamine B12 en D. En dat ik gevoelig ben voor gluten, suiker, koemelk, soja en lactose. Hier ben ik vervolgens wat meer op gaan letten; extra supplementen, en geen gluten en koemelk meer. Dit voelde ik eerst in m’n darmen en daarna aan m’n cyclus: die werd nog beter!
PCOS symptomen onder controle
Langzaam maar zeker kwamen mijn cyclus en ik steeds meer in balans. De lengte van mijn eerste cyclus na het stoppen met de pil was 145 dagen. Daarna 89 dagen, toen 56, toen 47, nog eens 47, daarna 38, toen 33 en tot slot 30 dagen. Mijn cyclus werd dus regelmatig én viel ineens binnen de “normale” range van 28-35 dagen. Het zien van deze vooruitgang motiveerde mij zo erg om door te zetten! Ook al was het natuurlijk ook zwaar. Maar de kers op de taart volgde binnen 2 jaar: ik werd natuurlijk zwanger!
Wat kun jij doen?
Wil jij ook controle over jouw PCOS? Probeer bovenstaande informatie dan stap voor stap te integreren in jouw leven. Het is geen garantie dat het werkt, slechts mijn ervaringen, en niet alles zal voor jou werken, zoals ook niet alles bij mij werkte. Je kunt onderzoeken welke elementen bij jou passen en aarzel niet om hulp in te schakelen van een diëtist of PCOS specialist. En wie weet ben jij jouw PCOS binnenkort ook de baas!