Tips & adviezen over hormoonbalans: hoe ga je er mee om?
Er staan heel wat adviezen en tips over hormoonbalans online, zeker wanneer je bijvoorbeeld zoekt op PCOS of leefstijl tips. Misschien ben je zelfs via die weg op onze website terecht gekomen. Super fijn natuurlijk al die goedbedoelde tips en adviezen. Wij hebben immers ook het beste met je voor! En andere bloggers & experts vast ook. Maar, het kan best wel overweldigend zijn. Hoe ga je hiermee om?
Leefstijl aanpassingen neem je stap voor stap
Dat een ‘gezonde’ leefstijl van belang is voor je hormoonbalans en voor het verminderen van klachten rondom bijvoorbeeld PCOS, dat weten we. Al deze tips en veranderingen doorvoeren kan voor je hormoonbalans echter wel veel van je vragen. Daarnaast zijn er zoveel adviezen, dat het soms kan lijken alsof alles wat je doet verkeerd is. Dat is het zeker niet! Wat wel belangrijk is is het bewust zijn van alles wat je tot je neemt en wat dit met je doet. Alles wat je draagt, e.g. parfum, kleding, make-up, maar ook je telefoon en airpods, alles wat je eet en hoe je beweegt heeft invloed op je welzijn. Bewust kiezen wat je wel en niet doet is het beste cadeautje dat je jezelf kan geven. De verschillende informatie, adviezen en tips tot je nemen, onderzoeken en daar je eigen pad mee vormen. Je kan toch nooit alles goed doen, dus elke kleine stap telt!
Switch je make-up voor natuurlijke verzorgingsproducten of begin met het aanpassen van je dieet
Het beste advies wat ik je kan geven is klein beginnen, in een hoek waar jij je het beste bij voelt. Kies er bijvoorbeeld voor om 3 beautyproducten te vervangen voor een gezond alternatief. Dit kan je doen door de eerstvolgende keer dat je dagcrème op is, een goed alternatief uit te kiezen. Dezelfde strategie kan je toepassen op je make-up, je kleding maar ook je huishoudelijke producten. Daarnaast kan je ook beginnen bij je voeding. Dit kan je doen door bijvoorbeeld vaker (gefilterd) water in plaats van frisdrank te drinken, te letten op de volgorde van inname van voeding om een glucosepiek te verminderen en je frietjes door zoete aardappel of pastinaak frietjes uit de oven te vervangen. Je zou ook kunnen beginnen bij stressmanagement. Onderzoek wat jou stress geeft en pak de oorzaak aan zodat jij in je dagelijks leven minder stress ervaart. Kijk wat werkt voor jou. Door kleine veranderingen toe te passen, is het behapbaar en blijft het leuk.
Waar haal je juiste informatie vandaan?
Naast het klein en behapbaar maken, is het ook belangrijk om je bronnen te checken. Lees het liefst zoveel mogelijk boeken (kijk bij onze favorieten voor wat inspiratie), zoek goede orthomoleculaire therapeuten uit om te volgen op bijvoorbeeld Instagram of TikTok en shop bij websites zoals bijvoorbeeld nourished die grondig onderzoek doen naar goede producten.
Hopelijk helpt dit je een stukje verder op weg!