Praktische tips voor gezonde voeding
Weet je even niet waar je moet beginnen als het gaat om verbeteringen van je leefstijl? We hebben hier een lijst met tips voor gezonde voeding, niet té lang ;), om je op weg te helpen! Belangrijk is ook om jezelf niet te veel op te leggen; stress is namelijk het ergste voor je hormoonhuishouding. Zie deze informatie meer als tool om gezonde(re) keuzes te kunnen maken. Je hoeft niet alles iedere dag perfect te doen. Helemaal niet zelfs!
Tips voor gezonde voeding
- Eet 400-500 gram groenten per dag. Om dit binnen te krijgen, is het belangrijk om ook al groenten te eten bij je ontbijt en je lunch. Als je dit alleen bij het avondeten eet, wordt het moeilijk om de 500 gram te halen. Ook zijn de gezondheidsvoordelen groter wanneer dit je dit over de dag verdeelt.
- Verwerk groenten in je ontbijt door geraspte wortel aan je havermout toe te voegen, pompoen pannenkoekjes te maken of groenten door je smoothie te doen.
- Vervang pasta door groenten, bijvoorbeeld met de spiraalsnijder kun je je eigen courgetti maken
- Kies voor (lokale) en biologische groenten van het seizoen want hier zitten meer voedingsstoffen in en het is beter voor het milieu.
- Vind je het lastig om gezond te lunchen op werk of ben je veel onderweg? Neem soep mee in een thermoskan of maak in de avond al een lunchsalade klaar. De salade boxen van Sistema (BPA-vrij) zijn erg handig om het in mee te nemen, incl. koelelement.
- Verwerk restjes van je avondeten (groenten of rijst) in je lunchgerecht. Zo eet je automatisch meer groenten en gooi je minder eten weg.
- Kost gezond koken je wat meer moeite? Maak een grotere portie en vries een deel in.
- Haal gezonde snacks in huis (groenten, hummus, ongezouten noten) en zorg dat deze op voorraad zijn, zo is de kans kleiner dat je naar iets ongezonds grijpt.
- Neem een gekookt ei als tussendoortje voor voldoende eiwitten
- Haal grotere verpakkingen van veel gebruikte kruiden in huis, bijvoorbeeld op de markt of in een Turkse supermarkt. In plaats van dat je elke keer veel geld kwijt bent aan een klein potje.
- Voeg een scheutje olie (kokosolie of MCT olie) toe aan je smoothie, zodat de in vet oplosbare vitamines beter worden opgenomen.
- Vries zelfgemaakte humus in kleine porties in zodat je dit regelmatig kan eten. Kant en klare hummus bevat vaak e-nummers en onnodige toevoegingen.
- Eet regelmatig salades. Dit is een goede manier om voldoende vezels en gezond vet binnen te krijgen.
- Gooi appelciderazijn door je salade om vele gezondheidsvoordelen te hebben
- Combineer koolhydraten altijd met goede vetten en/of eiwitten. Dit zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Dus combineer een appel met een handje ongezouten nootjes of notenpasta.
- Door groenten in soep te eten, gaan er minder voedingsstoffen verloren dan wanneer je het kookvocht afgiet na het koken.
- Probeer te streven naar verschillende (kleuren) voedingsmiddelen bij elke maaltijd. Heb je ‘s morgens al wortel op, eet dit dan ‘s middags niet opnieuw maar kies iets anders. Variatie is belangrijk.
- Eet regelmatig broccoli. Dit is DE koploper wat betreft antioxidanten en beschermende stoffen.
- Drink voldoende water. Het liefst > 1,5 liter per dag (8 glazen).
- Eet zo natuurlijk mogelijk. Vermijd voedsel uit pakjes en zakjes en let op met toevoegingen als e-nummers.
- Kies waar mogelijk voor biologisch. Zeker wanneer het gaat om vlees en zuivel.
- Vermijd snelle suikers zoveel mogelijk, dus geen wit brood, witte pasta, koek, frisdrank.
- Bak je eten het liefst in kokosolie, ghee of wat roomboter. Gebruik liever geen plantaardige oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie of bak- en braadolie.
- Voeg extra kruiden en specerijen toe aan je gerechten om meer antioxidanten binnen te krijgen. Bijvoorbeeld kurkuma in je smoothie, kaneel in je ontbijt, en kruidnagel bij de broccoli.
Heb je meer tips? Laat het ons weten!