Grip op je cyclus

Grip op je cyclus: jouw cyclus bijhouden of berekenen

Een methode om je cyclus te berekenen en te bepalen wanneer jouw vruchtbare fase is, is de Fertility Awareness Method (FAM). Je kan met deze methode zonder kunstmatige voorbehoedsmiddelen zoals de pil, nuvaring, spiraaltje, aan natuurlijke anticonceptie doen, of gericht een zwangerschap bereiken. Daarnaast helpt je cyclus berekenen je om je lichaam te begrijpen en je kan gynaecologische problemen, zoals PCOS of Endometriose, eerder signaleren. 

 

De FAM methode is gebaseerd op de waarneming van drie vruchtbaarheid signalen:

  • Ochtendtemperatuur meten 
  • Consistentie cervixslijm
  • Positie en textuur van je baarmoedermond (optioneel of additioneel) 

 

Ochtendtemperatuur meten

Vlak na de ovulatie stijgt jouw lichaamstemperatuur om je lichaam klaar te maken voor een eventuele zwangerschap. Vlak voor jouw menstruatie zakt de temperatuur weer, tenzij je zwanger bent, dan blijft deze hoog. De temperatuur in de menstruatie en folliculaire fase tot aan de ovulatie is ongeveer tussen de 36.4 en de 36.7 graden celcius. Na jouw ovulatie zal deze stijgen tot boven de 37.0 graden. 

 

De temperatuur die je hiervoor gebruikt heet de BBT, de Basal Body Temperature. Deze temperatuur meet je in de ochtend, nog voordat je uit bed komt. Het handigst is dus om een thermometer naast je bed te leggen (bijvoorbeeld deze) waarmee je elke ochtend je temperatuur meet. Deze kun je vervolgens noteren in een tabel of grafiek of nog handiger: in een app zoals Flo

 

Consistentie cervixslijm 

Misschien is het je wel eens opgevallen, maar tijdens jouw menstruatiecyclus verandert je cervixslijm (ook wel afscheiding), van consistentie, textuur en kleur. Cervixslijm wordt afgegeven door de baarmoedermond (cervix) en zorgt ervoor dat je vagina vochtig blijft en eventueel vuil wordt afgevoerd. Vlak na je menstruatie is er bijna geen afscheiding. Richting je ovulatie neemt dit toe in hoeveelheid en kan de textuur korrelig of crème achtig zijn. Tijdens de eisprong of ovulatie is er een piek in hoeveelheid slijm en is de textuur eiwitachtig en stretchy. Deze textuur is perfect voor het begeleiden van zaad richting de eicel voor een bevruchting. 

 

Het bijhouden van de textuur van je cervixslijm helpt je om inzicht te geven waar je bent in je cyclus. Als je dit combineert met je BBT temperatuur, heb je voldoende inzicht om goed in te kunnen schatten waar in je cyclus je je begeeft en of je dus wel of niet vruchtbaar bent. 

 

Positie en textuur van je baarmoedermond

De derde methode die aangeeft waar je in je cyclus zit, is de positie en textuur van je baarmoedermond (je cervix). Hoewel je ook zonder het bepalen van de positie en textuur voldoende informatie hebt over waar je in je cyclus zit, kan het je wel meer vertrouwen geven. Tijdens je ovulatie bevindt jouw baarmoedermond zich namelijk hoog in je lijf en de textuur van je baarmoedermond is zacht en staat een beetje open. Op de andere momenten van je cyclus zit de baarmoedermond lager, is de textuur harder en is de cervix dicht. Je kunt dit meten door je wijs- en/of middelvinger in te brengen in een ontspannen houding op verschillende momenten gedurende je cyclus. Zo kom je erachter wat de stand van jouw baarmoeder op ieder moment is. Hoe je dit precies doet kun je hier lezen. 

 

Meer informatie over je cyclus berekenen met FAM?

Wil je meer lezen over deze methode? Dan raden we je het Engelstalige boek Taking Charge of Your Fertility aan. Laat je niet afschrikken door de dikte van het boek, het bevat enorm veel informatie over het bijhouden van jouw cyclus en alle informatie die daarbij komt kijken. Op zoek naar een makkelijker leesbaar boek, begin dan bij De Cyclus Strategie

 

Wil je wat meer kennis en begeleiding bij het aan de slag gaan met deze natuurlijke vorm van anticonceptie? Dan kan Sensiplan ook iets voor jou zijn. Daar kun je een cursus volgen in hoe je aan de slag kan, zodat de betrouwbaarheid van deze vorm van anticonceptie toeneemt. 

 

Bronnen

Toni Weschler, Taking Charge of Your Fertility (2003)

Maisie Hill, De Cyclus Strategie (2020)