Voetreflexmassage hormoonhuishouden

Voetreflexologie: een manier om je hormoonbalans te herstellen?

Wist je dat je voeten een weerspiegeling zijn van je hele lichaam? Alle organen hebben een eigen zone op je voet! En wist je dat er een kracht ligt in het benutten van die zones? Bij voetreflexologie worden deze zones gemasseerd, met allerlei voordelen tot gevolg. Er ontstaat een betere doorbloeding, lymfe- en energiedoorstroming wordt gestimuleerd en het helpt je lijf afvalstoffen sneller af te voeren. Benieuwd wat een voetreflexmassage voor je hormoonhuisouding kan doen?

 

Voetreflexmassage voor je hormoonhuishouding

Inmiddels weten we dat stress echt superslecht voor je is. Een massage, of het nu een voetreflex is of een andere vorm van massage, is altijd gunstig. Regelmatig een momentje voor jezelf, om even helemaal te ontspannen draagt bij aan het verminderen van stress. 

 

Maar, voetreflexmassage gaat een stukje verder. Door ‘op je hormonen’ te werken via je voeten, worden er een aantal dingen in gang gezet. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en blokkades worden opgelost. Dit zorgt voor een algehele betere gezondheid van je lichaam, welke gelijk staat aan een beter werkende hormoonhuishouding. Wanneer je lichaam bijvoorbeeld minder energie kwijt is aan het verteren van je voedsel, je darmen beter functioneren of überhaupt meer energie heeft (door de ontspanning), kan het weer wat energie steken in je hormoonhuishouding. 

Het ontstaan van de voetreflexmassage

Voetreflexologie behoort tot de ‘complementaire geneeskunde’. Waarbij de overtuiging uitgaat van het idee dat je voeten je lichaam en haar organen weerspiegelt. Daarnaast werken de massagetechnieken op het wegnemen van blokkades is het lichaam door het corresponderende punt in de voet (of bijvoorbeeld ook hand of oor) te masseren. Het is wat lastig te pinpointen waar reflexologie precies is ontstaan. Het wordt wereldwijd toegepast, van China, tot aan Latijns-Amerika en Egypte. Er is zelfs bewijs van reflexologie dat teruggaat tot 12.000 voor Christus, toen de Inca’s in Latijns-Amerika het gebruikten. Super interessant, als je het mij vraagt.

Jammer genoeg, is er geen “hard” wetenschappelijk bewijs voor voetreflexologie, toch zeggen veel mensen er baat bij te hebben. Waaronder ikzelf! Ik ga om de week voor een behandeling van 45 minuten en zie een meer regelmatige cyclus als gevolg. Natuurlijk is hierbij een gezonde leefstijl ook van belang! Alleen je voeten laten masseren, is niet voldoende ;). Zorg voor gezonde voeding, regelmatig bewegen, het beperken van stress en het nemen van supplementen om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. 

 

Meer leren over voetreflexologie? Ik raad het boek Voetreflexologie: voor beginners aan, hierin wordt telkens één reflexpunt tegelijk toegelicht en krijg je uitleg over de druktechnieken zoals vasthouden, rondjes draaien of rollen met je duim.

 

Ga jij een voetreflexmassage voor je hormoonhuishouding proberen?