Eten voor hormoonbalans, drie tips

Eten voor hormoonbalans: drie tips!

Voeding is de brandstof voor je lichaam. Alles wat je eet vormt de basis van de cellen in je lichaam. Je bent wat je eet! Voeding heeft dus ook invloed op jouw hormoonhuishouding. Wanneer je lichaam in balans is door het juiste voedingspatroon, komen je hormonen ook meer in balans. En wanneer je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vetten, of je darmen krijgen te weinig vezels, raken je hormonen uit balans. Het is daarom een goed idee om naar jouw voedingspatroon te kijken. We delen drie tips die je op weg helpen!

1. Eet gezonde vetten 

Hormonen bestaan vooral uit eiwitten en vetten. Je lichaam heeft dus vetten nodig om hormonen te produceren. Het is daarom goed om voldoende gezonde onverzadigde vetten toe te voegen aan je eetpatroon. Denk aan lijnzaad, hennepzaad, avocado, noten, kokosolie, hennepzaadolie en vette vis zoals zalm, haring, sardientjes en makreel. 

2. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel

Je bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid suiker (glucose) in jouw bloed en wordt geregeld door de hormonen insuline en glucagon. Wanneer je suiker eet, piekt je bloedsuikerspiegel. Insuline regelt dan dat het suiker uit je bloed wordt getransporteerd. Dit proces kost energie waardoor er minder energie naar andere hormonale processen kan, zoals je voortplantingshormonen. Een stabiele bloedsuikerspiegel leidt onder andere tot een stabielere hormoonhuishouding. Houd dit stabiel door minder geraffineerde suiker te eten, de zoetigheid altijd te combineren met vetten en eiwitten, of de zoetigheid te eten na de maaltijd. Zo wordt de suiker geleidelijker opgenomen. Het Instagram account glucose goddess deelt wetenschappelijk onderbouwde tips over het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel zonder een streng dieet te hoeven volgen. 

3. Zorg voor ontspanning tijdens het eten

Stress zorgt ervoor dat je meer van het stresshormoon cortisol aanmaakt, wat een negatieve invloed heeft op onder andere je spijsvertering. Zorg dus niet alleen voor voldoende ontspanning in je leven, maar ook tijdens het eten. Kauw minimaal 15 keer op een hap en leg bijvoorbeeld je bestek na elke hap neer, zo weet je zeker dat je rustig eet. Eet bewust en niet voor de tv. Een fijne bijkomstigheid als je let op je gewicht: zo ervaar je ook beter wanneer je vol zit en eet je mogelijk minder. 

 

Wil je meer lezen over de invloed van voeding op je hormoonhuishouding en aan de slag met praktische tips? Dan is ons eerste eBook wat voor jou! 

 

Bronnen

https://www.gezondheidsnet.nl/overgang/5-eettips-voor-je-hormoonbalans

Glucose Revolutie van Jessie Inchauspe